2023. szeptember 23., szombat

Tároló a társasházban 1.

 


A társasházban a közös tulajdonviszonyokat a a társasház „alap bibliájában” kell meghatározni. (erről a következő cikkben lesz szó)

Sajnos a bérházakban igen kevés a hely a nem gyakran használt cuccok tárolására.

Ezért találták ki a közös tárolókat a társasházakban. Ezek a tárolók a társasházak alapbibliája szerint közös tulajdonba tartoznak.

Ennek ellenére sajnos gyakori eset,hogy 1-2 tulajdonos olyan sok mindent tárol ott, hogy a többi tulajdonostársának már nem jut ott hely, és így a ritkábban használt cuccait pl kerékpár nem tudja hova rakni..

Igaz lehet azt mondani, hogy de hát az tárolás céljára van létesítve ezért tartom ott a már régen kiselejtezett bútoraimat. Sokszor még olyan dolgokat is tárolnak ott amiknek a tulajdonosa már régen elköltözött.

Az ingatlanhoz alapesetben tartozik egy közös tulajdoni hányad. Ez azt jelenti hogy a közös tulajdonból bizonyos részt birtokolhatunk.


Azonban azoknak, akik nem tudják a közös tulajdont használni, a tulajdonosi jogaik sérülnek, hiszen korlátozzák őket annak a gyakorlásában. A Ptk ugyanis egyértelműen meghatározza, hogy közös tulajdon esetén minden tulajdonos a tulajdoni hányadának mértékéig használhatja a dolgot. Mit lehet ilyenkor tenni?


Lehetőség van egy birtokvédelmi eljárás kezdeményezésére. Mivel a társasházak feletti törvényességi felügyeletet jelenleg a területileg illetékes jegyző gyakorolja.

Ám ne szaladjunk ennyire előre.

Mielőtt jogi eljárást kezdeményeznénk, szólítsuk fel az illető tulajdonost írásban. Lehetőleg a többi tulajdonos aláírása is szerepeljen a levélen.

Szükség lesz erre az eljárás kezdeményezésekor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki hol parkolhat? Az erkélyemre mit ültethetek?

 A társasházi lakások többségére nem a praktikus elrendezés, jó helykihasználhatóság a jellemző. Aki olyan bérházban él ahol naponta meg kel...