2023. szeptember 26., kedd

Tároló a társasházban 2.

 


Az előző cikkben ígértem,hogy a társasház „alapbibliájáról” fogok írni. Íme:

Amikor úgy dönt egy lakóközösség,hogy társasházat alapít , akkor egy jelentős elhatározásra jut.

Ezt a fontos döntést kellően le kell dokumentálni és nagyon sok mindent kell meghatározni.

Az ilyenkor létrehozott alapító okiratban – ez az alapja minden társasháznak – kell körülhatárolni a tulajdonviszonyokat. Meg kell határozni konkrétan mi az ami közös tulajdonba kerül és mi az ami nem. Konkrétan ki kell térni a tartószerkezetekre. Kérdés szokott lenni hogy az erkélyekhez tartozó virágládákat a lakás tulajdonos vagy a ház festesse le. 

Aki társasházban él az tudja igazán hogy milyen nehéz ott egy talpalatnyi zöld felületet kialakítni.

Néha még ezt is korlátozni akarják! - mesélik a tulajdonosok Ha a virágláda tartószerkezet  akkor nincs vitás kérdés,hiszen azok  kizárólagosan közös tulajdonba tartoznak.Ha azonban a az erkélyhez tartozik a virágláda, a belső falait a tulajdonosnak kell lefestetnie. 

Más kérdés hogy a megfelelő karbantartásáról ki gondoskodik (szigetelés)Ebben az esetben, álláspontom szerint meg kell győződni arról hogy az erkély a lakáshoz tartozik e. Véleményem szerint a mindenféle belső karbantartásról a tulajdonos köteles gondoskodni. Hiszen a az erkély padozatát is a tulajdonos burkolja le a saját költségén.

Ellenben ha az erkély vakolata kívülről nagyon omladozik, akkor azt a társasháznak a havonta befolyó közös költségből kell fedeznie.

A ház másik alapszabályzata a Szervezeti és Működési Szabályzat. Erről a következőekben lesz szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Egy tulajdonos a társasházban fodrász szalont üzemeltet. Ezért a lépcsőházban az átmenő forgalom megnövekedett és ez bizony zavaró lehet. ...