2023. szeptember 30., szombat

 


Ismerkedjünk tovább a társasházak belső szabályozottságaival.

Minden társasház egyedi sajátosságokkal rendelkezik, viszont vannak belső szabályaik.

Ezeket azért fontos meghatározni, mert a későbbiekben ezek szerint fog működni a társasház. A korábbiakban az Alapító Okiratról lehetett olvasni. Ebben főként a tulajdonviszonyokat határozzák meg a tulajdonosok.

Emellett a jogszabályi előírások alapján minden társasháznak létre kell hoznia egy olyan belső szabályzatot amit Szervezeti és Működési Szabályzatnak nevezünk. Ennek az elfogadásához nem elég egy megismételt közgyűlés. Kötelező tartalmi elemei vannak ugyan ,de ezek mellett is lehet különböző dolgokat rögzíteni. Ezek a tulajdonosok előzetes javaslataik alapján kerülnek bele.

Ezek ellenére nem is olyan régen történt egy belvárosi társasháznál, hogy a közös képviselő a tulajdonosok véleményit és javaslatait figyelmen kívül hagyva állította össze a ház szabályzatát.

A Szmsz elkészítéséhez nem szükséges ügyvédi ellenjegyzés. Ennek ellenére az említett közös képviselő jogásszal irata azt meg. Természetesen ez költsége volt az adott társasháznak. Kérdés az hogy ki fizeti ezt a költséget?

Ez egyfajta választott költsége a társasháznak, amit jogszabály szerint a tulajdonosoknak kell eldönteniük, hogy vállalják e vagy sem. Ezért nem szabad azt egyértelműen a társasházra terhelni.

Álláspontom szerint az érintett tulajdonosok elgondokozhatnak azon hogy az általuk fel nem vállalt kiadást visszaperlik attól aki ezt okozta.



Nagyon fontos hogy a Szervezeti és Működési szabályzatban szereplő témákró a lehető legnagyobb részletességgel és ismeretek birtokában döntsenek a tulajdonosok.

A gyakorlatban erről egy rendes közgyűlést célszerű összehívni és ott megvitatni azokat a témákat amiket a tulajdonosok szeretnének ebbe belevenni.

Nem lehet erre egy sablont alkalmazni, mert minden háznál más és más szabályrendszert szükséges megalkotni.

Ennek elkészítéséhez mindenféleképp javaslom, hogy szakmailag hozzáértő segítséget vegyen igénybe a társasház.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Társasházak napjainkban     Jelenleg közel 4,4 millió a lakások száma a társasházakban. Elterjedésük a modern élet kialakulásának velejáró...