2024. augusztus 16., péntek

 

Társasházak napjainkban 

 

Jelenleg közel 4,4 millió a lakások száma a társasházakban. Elterjedésük a modern élet kialakulásának velejárója. Amikor munkahelyek és a jobb élet reményében megkezdődött a tömeges áramlás a városokba, megnövekedett a lakások iránti igény is. Az új lakásokat természetesen valamilyen szervezett, egységes formába kellett tömöríteni.  

1924-ben megalkották az első jogi szabályozást a társasházakra vonatkozóan. Ez még csak egy törvénycikk formájában működött. Azóta a törvényi szabályozás sokat változott. 

 

Hogyan döntenek a társasházaknál? 

 A társasházak a képviseletükre közös képviselőt vagy intéző bizottságot hozhatnak létre. A közös képviselő hajtatja végre azokat a döntéseket miket a tulajdonosok a közgyűléseken hoznak. Tehát a társasházakban a tulajdonosokból álló közgyűlés hozza a döntéseket.  

De akkor ki ellenőrzi a közös pviselő gazdálkodását?  

Be kell látni, hogy igen kaotikus helyzetek alakulnának ki, ha minden tulajdonos külön-külön ellenőrizné a gazdálkodást. Ezért a tulajdonosok megválasztanak maguk közül minimum 3 főt, akiket megbíznak a gazdálkodás rendszeres ellenőrzésével.  

Ez a bizottság a Számvizsgáló Bizottság, amely az ellenőrzések alkalmával jegyzőkönyvet készít. Így a társasházak gazdálkodása átláthatóvá vált a tulajdonosok számára is.  

  

 

 

2024. augusztus 12., hétfő

 

Minek kössön a társasház biztosítást ha a lakóknak már van .


Gyakran vetődik fel a közgyűléseken ez a kérdés a tulajdonosok részéről.


Sok esetben azon tulajdonosok akik társasházban élnek, a legnagyobb értékük a lakásuk.

Az emberiség történelme során a saját vagyontárgyának megóvása érdekében a lehető legjobban bebiztosította magát és vagyontárgyait.

A társasházakban a leggyakoribb káresemények közé tartoznak a csőtörések,tetőbeázások, ajtózár rongálások valamint az egyre gyakoribb lakástüzek.

Ha a káresemények bekövetkeztekor a helyreállítás költségeit teljesen vagy részlegesen megtéríti a biztosító akkor a felújítás anyagilag kevésbé terheli meg a lakóközösséget.

Gyakran előfordul,hogy valaki befektetés céljából vásárol egy ingatlant és az folyamatosan ázik,így romlik annak állapota, mert a háznak nincsen meg a helyreállításhoz szükséges anyagi fedezete.

Persze olyannal is találkozhatunk, hogy a legfelső szinten élő tulajdonos ázik a tető rossz állapota miatt és a víz ugye lefelé terjed ezért a földszinti lakónak is átvizesedhet a lakása.

Ezeket a példákat azért említem, mert attól függetlenül hogy hol él a tulajdonos mindenkinek közös érdeke, hogy kössön a ház egy megfelelő biztosítást.


 

A társasház fogalma nagyon összetett.

A jogszabály értelmező rendelkezései szerint :"lakóépület és nem lakás céljára szolgáló épület definiálja a társasházakat.

A gyakorlatban a társasház a tulajdonosokból és a társasház tisztségviselőiből áll. Ezek a tisztségviselők a közös képviselő vagy az intézőbizottság tagjai, attól függően, hogy a társasház vezetéséről hogyan határoz a társasház az SZMSZ-ben.

Ők azokat a döntéseket hajtathatják végre amikről a tulajdonosokból álló közgyűlés dönt. Tehát a Társasházakat nem tekinthetjük pusztán egy fizikai lakóépületnek. Valami többletről kell hogy szó legyen.

A társasház eszerint több mint egy fizikai.

2024. augusztus 7., szerda

 A társasházak helyzete a jövőben?

A jelenlegi ingatlanállomány ugyan elöregedett de 70%-uk vélhetően fennmarad a jövőben is. 

De mi lesz a maradék 30%-al? 

Akkor van szerncsés helyzetben egy társasház ha folyamatosan megvalósulnak  a szükséges felújítások, korszerűsítések , Minden ilyen munka megvalósulása esetén a benne lévő ingatlanok értéke is növekvést mutat. Mikor a közgyűléseken egy felújítás megvalósításáról döntenek a tulajdonosok, szem előtt kellene tartani azt is hogy bármiféle korszerűsítés esetén az ingatlanuk értéke magasabb lesz és a lakhatási körülmények élhetőbbek lesznek. Más a prioritás sorrendje a negyedik emeleten élő lakónál, mint a földszinti tulajdonosok esetén.


 

Ma közel 4 millió ember él társasházban . Kutatásaim alapján elmondható, hogy a Társasházakban sok esetben nem látják a tulajdonosok a korszerűsítések szükségességét . Sokan azt mondják "Majd az örökösök felújítják a társasházat." Ennek a nemtörődöm nézőpontnak  következtében romos, elöregedett tetőket, erkélyekről málló vakolathullásokat láthatunk ha megfigyeljük a társasházakat.

 Ha a takarékoskodások folyamatosak egy-egy társasháznál akkor a felújításokat korszerűsítéseket is szükség szerint el lehetne végeztetni.


Természetesen azt hogy melyik korszerűsítés fontosabb, mindig a tulajdonosok határozzák meg. 

Az elöregedő lakásállomány következtében egyre gyakoribbak a műszaki problémák a Társasházaknál. 

Természetesen itt fontos megjegyezni, hogy a felújítások megvalósításánál a közös képviselőt nagymértékben kötik a jogszabályi előírások.











  Társasházak napjainkban     Jelenleg közel 4,4 millió a lakások száma a társasházakban. Elterjedésük a modern élet kialakulásának velejáró...