2023. október 6., péntek


 

Egy tulajdonos üzletet üzemeltetett egy társasházban. A tulajdonosoknak ezzel azért nem volt gondjuk mert a lépcsőházi átmenő forgalmat nem növekedett meg hiszen az üzlet bejáratát kívülről alakítatta ki, ezért pár lépcsőfokot építettet a közös tulajdonú területre a szükséges Öengedélyek megléte mellett.

Később ezt az ingatlant eladták. A tulajdonosváltozás után már lakáscélra használták az ingatlant és így a lépcső használata megszűnt. A lépcső állapota egyre csak romlott. A társasház lépcsőházak közti átmenő forgalmát akadályozza.

Mit tehet a társasház ha el akarja azt bontatni?

Kinek a feladata ez?

A lépcső a házé? Vagy az ingatlan tulajdonosáé?

Merülhetnek fel ezek a kérdések a tulajdonosokban.

Összetett a kérdésre adható válasz, a társasházakban uralkodó vegyes tulajdonviszonyok miatt. 

Ebben az esetben a közös és a saját tulajdon tipikus összefonódását figyelhetjük meg. A korábbi  tulajdonos ugyan a lépcsőt a közös tulajdonú területre építette. Ez az egész már annyira régmúltban történt, így nem ismeretes hogy a szükséges engedélyekkel rendelkezett e, közgyűlési beleegyezés történt e.

Álláspontom szerint levélben fel  kell szólítani a tulajdonost  a lépcső elbontatására.

A levelet célszerű a tulajdonosokkal is aláíratni. 

Itt a tulajdonosok némelyike vélhetően  nem fogja aláírni azt.

Amennyiben a tulajdonos a felszólítás ellenére nem bontatja el azt, egy birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet a társasház

A tulajdonosoknak ki kell hangsúlyozniuk, hogy a lépcső a közös tulajdonra épült így a tulajdonosok akadályozva vannak a tulajdonrészük használatában.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Egy tulajdonos a társasházban fodrász szalont üzemeltet. Ezért a lépcsőházban az átmenő forgalom megnövekedett és ez bizony zavaró lehet. ...